Hodina moderní chemie

25.05.2010 20:00

Na pozvání paní profesorky Csonkové k nám ve středu 5. května 2010 zavítaly dvě studentky z VŠCHT Praha, aby nám dokázaly, že chemie umí být i zábavná. Strávili jsme s nimi celou vyučovací hodinu plnou chemických pokusů a soutěží.

První byla soutěž, kdy jsme poznávali a rozlišovali různé vůně. Rozdělili jsme se do několika družstev a každé družstvo okusilo práci parfuméra – poznávali jsme např. vůni borovice, malin či marcipánu. Dále jsme viděli pokus s názvem „zubní pasta pro slona“. K této reakci je potřeba voda, jar, peroxid vodíku a jodid draselný. Výsledkem reakce je mohutné vypěnění vzniklého roztoku. Pak studentky předvedly pokus s vodou, luminolem a peroxidem, kdy do tohoto roztoku přidaly krevní sůl a ta začala krásně modře zářit (jevu říkáme luminiscence). Tuto metodu používají kriminalisté ke zjištění, zda je na místě činu přítomna krev.

Při „Hodině moderní chemie“ jsme také viděli řadu pokusů s tekutým dusíkem. Překvapilo nás, co všechno se s ním dá dělat. S tekutým dusíkem dokážeme našlehat zmrzlinu (po přidání šlehačky a aromatické látky), po ponoření šeříku nebo gumové hadice do tekutého dusíku daný předmět zmrzne a je velice křehký. Šeřík přestane vonět, hadici můžeme rozbít kladívkem. Za pomoci tekutého dusíku můžeme docílit také levitace atd.

Sympatické slečny se s námi rozloučily rozdáním drobných dárků, které potěšily a celý zážitek jen podtrhly.

Tato hodina chemie se nám velice líbila a myslíme si, že studentky splnily svůj úkol. Chemie je i zábavná! Doufáme, že do budoucna budeme mít šanci zúčastnit se více takových projektů.

Klára Jenčková, Anna Bahnerová (za třídu 4. A8)

Podívejte se na fotogalerii, kterou připravil Svatopluk Čech.

Zpět