Karlův most se skutečně stavěl z vajec

17.10.2008 20:00

Dávné legendy o stavbě Karlova mostu tvrdily, že se do malty přidávala vajíčka, a biochemikům z VŠCHT v Praze se opravdu podařilo prokázat přítomnost vaječných bílkovin ve vzorcích malty odebraných při opravě této starobylé památky.

Vědci odebrali vzorky původní malty hned z několika míst Karlova mostu a všechny je podrobili nejmodernějším metodám rozboru. Po překvapivém zjištění vaječných bílkovin požádali pražští vědci své kolegy z Jihočeské univerzity, aby objev potvrdili. Ti dospěli ke stejným závěrům.

Jedna ze starých pověstí vypráví, jak se radní z Velvar báli, aby jejich dodávka vajec dorazila na stavbu Karlova mostu v pořádku, proto poslali do Prahy vejce vařená. Tato vejce ovšem nemohla být do malty přidána.

Vědci tvrdí, že Karlův most nebyl jedinou stavbou, kde se do omítek či malt pro zlepšení vlastností používala vajíčka. Kromě vajec se do malty přidávalo např. i mléko, mléčné produkty, klíh nebo volská krev. Těmito přísadami se totiž prodlužovala doba, po kterou bylo možné maltu zpracovávat. Podobné látky byly již objeveny např. ve vzorcích odebraných ze zbytků mostu v Roudnici nad Labem nebo z rotundy svaté Kateřiny ve Znojmě.

 

Zpět