Lucie Fürstová bronzová v krajském kole

09.12.2005 00:00

Lucie Fürstová z oktávy obsadila svělé 3. místo v krajském kole ChO kategorie B. Zlato a stříbro – tak jako vloni a snad i předloni – putuje k rukám favoritů soutěže, dvou chlapců z gymnázia Litoměřice, ale co hlavně – bronz je NÁŠ! Tak konečně. Povedlo se. Lucko, gratuluji!!!

Obrovský úspěch naší studentky

Je chladné předvánoční ráno, pátek 9. prosince 2005. Scházíme se s Luckou na autobusovém nádraží už ve tři čtvrtě na šest. Lucka se svěřuje, že nemohla ani dospat. Má v sobě pár měsíců dřiny nad složitými reakčními schématy, definičními vztahy, výpočty. Je na ní vidět, že by moc ráda se ctí završila léta naší společné práce v chemii a také svého samostudia.

Každým rokem, od počátku studia tohoto předmětu, se Lucka Furstová zúčastňovala školního kola Chemické olympiády. Od své tercie byla na škole ve své kategorii suverénně nejlepší, a pravidelně tak postupovala do vyšších kol. Nejdříve vyhrála okresní kolo, pak se vždy na základě úspěšného řešení domácího kola kvalifikovala do kola krajského. A také bodovala. V posledních letech tam obsadila v tvrdé konkurenci studentů všech gymnázií i středních škol s chemickým zaměřením krásné 4. a 5. místo. A teď jede na svou poslední středoškolskou soutěž (tedy v oboru čisté chemie). Je na ní vidět nervozita, vysoké soustředění, zodpovědnost. Věnovali jsme přípravě opravdu velmi mnoho, ale – jestlipak tam ty otázky právě budou?

Ještě cestou do Ústí si Lucka znovu čte v autobuse posledních pár stránek, aby si zopakovala složité chemické a biochemické jevy, vzorce, rovnice… Jenomže už dávno ví, že tohle není jako ve škole, kde se něco naučíš a pak to svému učiteli předvedeš (byť excelentně). Úlohy kategorie A čerpají látku z vysokoškolských skript a knih, často v angličtině, a to ne látku ledajakou. Nestačí porozumět napsanému, je potřeba něco daleko víc. Rozpětí témat všech základních oborů chemie, které je třeba nastudovat, je velmi zajímavé, leč také neobyčejně široké. Jsou zde úlohy z chemie anorganické, organické, fyzikální i z biochemie. Není divu, že sítem obtížnosti postupně prochází méně studentů, než v mladších kategoriích.

Konečně jsme na místě. Poprvé vcházíme do jiné budovy, než v minulých letech (od letoška se totiž krajská kola přestěhovala z fakulty UJEP na SPŠ chemickou). Jsme v učebně vyhrazené nejlepším středoškolským chemikům Ústeckého kraje. Lucka je tentokrát opravdu o poznání nervóznější, než vloni, předloni… Usedne a znova si prostudovává své poznámky. Čeká se ještě na pouhé 3 studenty Libereckého kraje, pro něž by se nevyplatilo pořádat zvlášť krajské kolo v Liberci.

No a pak – vše do tašky, začíná se. Dvě hodiny perných otázek z teorie, pak dvě hodiny přesné práce v laboratoři. Po 13. hodině je dobojováno. Komise pečlivě pročítá a opravuje řešení účastníků krajského kola Chemické olympiády, příštím rokem již jistě studentů některého z přírodovědních oborů na našich VŠ.

Po 14. hodině je vše jasné. Zlato a stříbro – tak jako vloni a snad i předloni – putuje k rukám favoritů soutěže, dvou chlapců z gymnázia Litoměřice, ale co hlavně – bronz je NÁŠ! Tak konečně. Povedlo se. Lucko, gratuluji!!!

 

Zpět