Skvělý rok pro Jakuba Sedláčka

24.06.2009 20:00

Ve školním roce 2008/2009 dosáhl student 3. ročníku našeho gymnázia Jakub Sedláček neobyčejných úspěchů na poli chemických soutěží.

V prosinci 2008 se mu podařilo obsadit 2. příčku v krajském kole Chemické olympiády kat. A, určené pro žáky 3. a 4. ročníků gymnázií a SŠ, a tak se kvalifikovat na celorepublikové finále. Zde už se mu tolik nedařilo, pokazil úlohy z fyzikální chemie, ale přesto je to pro něj určitě cenná zkušenost. V květnu 2009 se uskutečnilo rovněž krajské kolo Chemické olympiády, tentokrát kategorie B (pro žáky 2. a 3. ročníků G a SŠ), kde již Jakub s přehledem zvítězil. Na tomto místě můžeme jen zalitovat, že celostátní kolo se v této kategorii nepořádá.

No a do třetice všeho dobrého náš student řešil po celý rok úlohy tzv. KSICHTu (Korespondenční seminář inspirovaný chemickou tématikou). Tato mimořádně zajímavá celorepubliková soutěž spočívá v řešení netradičních chemických úloh po internetu. Jakub Sedláček zde v konečném pořadí obsadil vynikající 4. místo a za odměnu se mohl zúčastnit soustředění nejlepších chemiků naší republiky na Přírodovědecké fakultě University Karlovy v Praze (ve dnech 8. až 12. června 2009).

Jistě všichni uznáme, že v právě končícím školním roce má Kuba pozoruhodnou bilanci nádherných úspěchů v oboru chemie, které korunují jeho mimořádné schopnosti, ale také příkladnou pracovitost, cílevědomost a píli. Už nyní se Jakub chystá k řešení úloh dalšího ročníku ChO kategorie A, které, protože jsou určeny převážně maturantům, uveřejňuje komise ChO pravidelně hned v červnu. Tak mu ještě naposledy držme palce.

Ing. Hana Csonková, vyučující chemie

 

Zpět