Spočítejte si vlastní „ekostopu“

30.04.2009 20:00

Každý člověk za sebou podle ekologů nechává vlastní „uhlíkovou stopu“. Dá se snadno spočítat na speciálních internetových „uhlíkových kalkulačkách“. Ty umějí vzájemně porovnat i stopy Čechů a ostatních Evropanů.

Máte vepřové maso raději než kuřecí? Pak přispíváte k oteplování planety více, než byste museli. Ekologové spočítali, že při zpracování tmavého masa se uvolní víc skleníkových plynů než u bílého masa či ryb. Rozdíl činí až dvě tuny oxidu uhličitého ročně. Průměrný Čech ho přitom během všech svých aktivit vyprodukuje celkem jedenáct tun. Masem to totiž nekončí. Skleníkové plyny se dají omezit třeba i nakupováním oblečení v secondhandu, koupí použitého nábytku, omezením návštěv kina či upřednostňováním tuzemských potravin.

Ale teď naprosto vážně. Na internetu existuje velmi podrobná kalkulačka Carbon Footprint (dnes už i v české jazykové lokalizaci), která umožňuje spočítat velmi zajímavé údaje týkající se tzv. uhlíkové stopy, kterou za sebou zanechávají lidé svou činností a zejména svým style života. Kalkulace se týká energií v domácnosti, využívání dopravních prostředků (letadel, automobilů, motocyklů, železnice, tramvají, metra, autobusů apod.) a tzv. druhotných zdrojů uhlíkové stopy, které závisí na způsobu stravování, druhu používaných potravin, oblečení, obalů, nábytku a nářadí atd.

Podle tohoto britského serveru se Češi nijak výrazně neliší od svých evropských sousedů – jedenáct tun oxidu uhličitého za rok zhruba odpovídá i jiným průmyslovým státům. Celosvětový průměr je však jen čtyři tuny na člověka! A ekologové by ho rádi snížili dokonce na dvě tuny.

Dalším zajímavým kalkulátorem je český projekt Hra o zemi. Z jeho výsledků ale vyplývá, že kdyby měli všichni lidé stejnou ekostopu jako průměrný Čech, potřebovali bychom téměř tři planety.


Internetové kalkulačky uhlíkové stopy:

 

Zpět