Náš výlet

10.10.2008 20:00

2. října se naše třída vydala za poznáváním světa chemie.

První trasa vedla do Muzea českého granátu v Třebenicích. Muzeum je umístěno ve starém luteránském kostele. V třebenickém muzeu nás přivítala velice milá průvodkyně. Její zásluhou jsme poznávali dějiny jak města Třebenice, tak převážně českého granátu neboli pyropu. Viděli jsme tam mnoho krásných výrobků a šperků. Paní průvodkyně nám výstavu obohatila naučným výkladem. Po asi po hodinové prohlídce jsme vyšli z muzea plni nových vědomostí. Hned vedle kostela bylo mininaleziště s odlomky granátů z těžby, a protože nám zbyla ještě chvilka, s velkým nadšením jsme se pustili do hledání malých, ale pro nás cenných granátků. Obtěžkáni pokladem jsme se vydali autobusem dál.

Druhý cíl naší cesty cesty byl Vodní hrad v Budyni nad Ohří. Tam jsme jeli převážně kvůli alchymistické laboratoři. Přes Jandovo muzeum popisující historii tohoto města jsme prošli až do muzea alchymie. Paní průvodkyně nám řekla mnoho informací o tom, jak se v alchymistické dílně před stovky let pracovalo. To celou třídu poměrně zaujalo. Potom jsme vyběhli schody a dostali se do horních prostor hradu. Prohlédli jsme si vycpaného krokodýla nilského, nejstarší vycpaninu ve Střední Evropě Později jsme se byli podívat i ve zlatém sále, kde byly vystaveny erby rodů, který hrad vlastnily. Rozloučili jsme se s milou paní průvodkyní a čekala nás poslední část výletu.

Náš výlet jsme zakončili návštěvou zámku v Libochovicích. Tam jsme si prošli celý zámek. Vybavení zámku bylo velice zajímavé a celý zámek se nám velice líbil (paní průvodkyně už méně). Po prohlédnutí zámecké zahrady s pávy jsme dostali rozchod, na který jsme se všichni těšili. Stánek s kuřaty hned za bránou zámku utržil velkou tržbu, neboť všichni hladovci se běželi naobědvat.

Po dvacetiminutové zpáteční cestě jsme stanuli před naší školou a vydali se na zbytek odpoledního vyučování, který byl díky naší paní profesorce volnější.

Za třídu 2.A8: Dvořáková, Burianová, Korberová, Kalinová, Fišer, Bušáková, K. Kučerová, Lešáková

Fotografie (autor: Mgr. Jiří Studnička):

  • Hledání velkého pokladu před budovou Muzea českého granátu v Třebenicích
  • Před vstupem do muzea v Budyni nad Ohří
  • Návrat z návštěvy zámku v Libochovicích

Další fotografie: viz Sekunda na exkurzi v sekci Fotogalerie (autor: Mgr. Jiří Studnička)

 

Zpět