Český lék proti rakovině se začal úspěšně testovat na lidech

16.11.2008 20:00

Nový český lék na rakovinu lymfatických uzlin má za sebou první testování na lidech. Dosavadní výsledky zatím nasvědčují tomu, že preparát z dílny profesora Antonína Holého nemá vedlejší nežádoucí účinky.

Účinná látka GS-9219, jejímž otcem je český chemik Antonín Holý, se doposud testovala jen na laboratorních zvířatech. U pokusných psů zlikvidovala tumory za pouhý týden, přičemž se ověřilo, že napadá opravdu jen nádorové buňky a zdravé nepoškozuje.

Látka se v současné době testuje na pěti českých hematologických klinikách v Praze, Brně, Hradci Králové a Olomouci. Počátečního testování se zúčastní jen čtyři až pět pacientů. Lékař David Belada z II. interní kliniky Fakultní nemocnice Hradec králové sdělil, že jejich první pacientka snáší lék zatím bez jakýchkoliv problémů. Dále řekl, že se určitě jedná o nadějný lék, protože nenapadá zdravé buňky, nemá tedy nežádoucí účinky jako chemoterapie, která je provázena vypadáváním vlasů, zažívacími potížemi apod.

Pacienty, kteří se pokusů účastní, si vybírali sami lékaři. Podmínkou bylo, aby u nich selhávala veškerá dosavadní léčba. Pokud se jejich stav během zkoušek zhorší, mohou z testů odstoupit.

 


Fotografie: Profesor Antonín Holý ve své laboratoři v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd (autor: ČTK)

 

Zpět