Diamant pětkrát větší než Koh-i-Noor

30.09.2008 00:00

Horníci těžařské firmy Gem Diamonds vykopali 8. září 2008 v dole Letseng v jihoafrickém království Lesotho diamant vážící téměř 500 karátů. Jedná se jeden z největších diamantů na světě, je zhruba 5× větší než proslulý diamant Koh-i-Noor. Diamant byl předán k prozkoumání expertům z Antverp, kteří upřesnili jeho váhu na 478 karátů (necelých 100 gramů) a kteří zároveň uvedli, že diamant má velmi málo vměstků, výjimečné zabarvení a průhlednost, proto z něj mohou vzniknout největší bezkazové broušené diamanty v historii.

Letseng je jedním z nejproduktiv­nějších diamantových dolů, vydal totiž už čtyři z dvaceti největších surových diamantů na světě. Tento důl patří s nadmořskou výškou kolem tří tisíc metrů mezi nejvýše položené doly na světě. Diamanty vznikají krystalizací uhlíku v hlubinách země za extrémní teploty a tlaku. Ročně se na světě v přírodě vytěží diamanty o úhrnné váze 26 tun. Syntetických diamantů se vyrobí zhruba 4× více.

Můžete si také prohlédnout video.

Ze známých diamantů stojí za zejména diamant Cullinan – největší diamant světa, který byl objeven v roce 1905 v Jihoafrické republice. Vážil 3 106 karátů, tedy více než 0,5 kilogramu. Při zpracování byl rozřezán za řadu menších kousků a mnohé z nich zdobí britské korunovační klenoty.

Dalším známým diamantem je slavný Koh-i-Noor, o který se v Indii vedly četné války. Tento diamant váží kolem 105 karátů. Podle pověstí byl diamant nalezen v náplavech řeky Godavar před 4 až 5 tisíci let. Jeho doložená historie začíná ve 14. století. Název diamantu je prý vznikl ze slov perského vladaře Nadira, který v roce 1739 převzal vládu nad Indií a při spatření diamantu pronesl slova Koh-i-Noor, což znamenalo „hora světla“. V roce 1859 byl diamant darován anglické královně Viktorii. Královna ho nechala znovu přebrousit, čímž se sice jeho hmotnost snížila ze 186 karátů na necelých 109 (asi 22 gramů), ale výrazně se zvýšila hra barev. Dnes je diamant umístěn do středu korunovační koruny anglické královny jako její hlavní klenot.

Zdroj snímků: Reuters

 

Zpět