Nobelovy ceny 2007 za chemii a medicínu

26.10.2007 20:00

Nobelova cena za chemii připadne jedinému vědci

Nobelova cena za chemii je letos první, která připadne jedinému vědci. Němec Gerhard Ertl ji získal za zkoumání chemických procesů na povrchu pevných látek. Zmíněný vědní obor je důležitý pro chemický průmysl, pomáhá porozumět různým procesům od reznutí kovu, přes fungování palivového článku či katalyzátoru v automobilech až po výrobu umělých hnojiv. Pomáhá ale i vysvětlit poškození ozonové díry. Jednasedmdesátiletý Gerhard Ertl byl jedním z prvních, kdo rozpoznal potenciál těchto nových technik a krok za krokem vytvořil pro nový obor potřebnou metodologii.

 

Nobelova cena odmění tým zkoumající kmenové buňky

Nobelovu cenu za medicínu získala mezinárodní trojice vědců zabývající se výzkumem kmenových buněk. Ital Mario Capecchi, Brit Martin Evans a Američan Oliver Smithies si mezi sebe rozdělí 10 milionů švédských korun. Laureáty představil výbor pro udělování Nobelovy ceny ve Stokholmu v pondělí 8. října 2007. Svůj výběr zdůvodnil průlomovými objevy této trojice v oblasti embryonálních kmenových buněk a DNA savců. Přínos práce oceněných spočívá především v uplatnění technologie cílené modifikace genů při pokusech na myších. Ta pomáhá zjistit, jakým způsobem organismy zdravých lidí napadá řada chorob, kupříkladu diabetes, rakovina nebo kardiovaskulární a neurovegetativní onemocnění.

Loni získali Nobelovu cenu za medicínu Andrew Fire a Craig Mello z USA za výzkum ribonukleové kyseliny, který může pomoci při léčbě virových onemocnění či rakoviny.

 

 

Zpět