Vědci našli v Krušných horách vzácné indium

18.02.2009 20:00

Na německé straně Krušných hor objevili vědci z technické univerzity v saském Freibergu ložisko vzácného kovu india. Tento velmi měkký a cenný kov se používá například při výrobě polovodičů, počítačových mikročipů, světelných diod, displejů a solárních článků. V Krušných horách se údajně nacházejí největší zásoby tohoto prvku na světě.

Indium je chemický prvek s atomovým číslem 49. Chemickými vlastnostmi se podobá hliníku, vzhledem se však podobá spíše zinku. Indium je považováno za jednu z nejvzácnějších surovin na světě. Jeho cena se v posledních pěti letech zdesetinásobila přibližně na 700 euro za kilogram. Doposud se zásoby vytěžitelného india odhadovaly na necelé tři tisíce tun. Freibergští vědci odhadují zásoby india v Krušných horách zhruba na 220 tun. Zatím by byly náklady na těžbu příliš vysoké, ale pokud cena india dále rostla, stane se případná těžba rentabilní.

Informace o výskytu vzácného india na české straně Krušných hor se zásadně rozcházejí. Jedny zdroje tvrdí, že indium se nachází jen na německé straně Krušných hor, jiné zdroje uvádějí, že se indium vyskytuje i na české straně.

 

Zpět